Hvordan bruger man osteknive?

Osteknive sætDu kan selvfølgelig bruge helt almindelige knive til at skære dine oste med, men det er særligt tilfredsstillende, og ser hamrende godt ud, at bruge specialfremstillet “værktøj” til at klare opgaven. Osten kommer til at blive skåret godt og flot, og dine gæster vil synes det ser hamrende professionelt ud. Men mere vigtigt – at skære osten korrekt bevarer nemlig dens struktur og konsistens.

Der findes mange forskellige typer osteknive, men er du ikke ude i det fulde program, så kan disse få typer være en god start, og klare de fleste oste på ganske fin manér:

  1. En kniv til hårde oste
  2. En flad ostekniv
  3. En kniv til parmesan
  4. En ostegaffel

Sådan. Mere skal der ikke til for at være i gang med et godt oste knive sæt, og du får nogle lækre udskæringer på osten.

Osteknive typerne

Lad os kigge på disse osteknive og hvordan man bruger dem

Hård ostekniv

En ostekniv til hård ost har et bredt blad og en firkantet spids. Den skal på samme tid være tynd og stærk nok til at kunne skære igennem en fast og hård ost.

Du kan skære osten ved at holde kniven parallel med skærebrættet og lægge et balanceret of ensartet tryk ned på skaftet. Hvis presset på skaftet ikke er nok, kan du give det et yderligere pres ved at trykke ned på bladet med den anden hånd også.

En hård ostekniv er ideel for oste som ekstra moden Cheddar, Comte, Asiago, moden Pecorino, moden Toma, Provolone, Piave m.fl.

Flad ostekniv

Den flade ostekniv bruges oftest til at skære perfekte og flotte stykker eller terninger af ost som har en tendens til at smuldre lidt, eller er semi-hård eller hård, og hvor man samtidig kan beholde ostens struktur og integritet. Er særlig velegnet til store og tykke oste.

Hold kniven vertikalt og før den gennem osten i én solid bevægelse.

Den flade ostekniv er ideel for Provolone, semi-moden Pecorino, Swiss, Gruyere og nogle semi-hårde blå oste.

Parmesan kniv

På Italienshop.dk har vi en fantastisk god parmesan kværn, men har man mere brug for at få skåret nogle gode stykker af parmesan osten, så er den kompakte parmesan kniv sagen. Den har et kort og stærkt blad, og er designet til at skære igennem hårde oste, lave kiler i osten og skære dem ud i størrelser lige til at putte i munden. Parmesankniven sørger for at osten bevarer sin struktur og granulære konsistens.

Parmesan kniven er ideel til Parmesan ost, Grana Padano, Castemagno, Vintage Gouda og modne oste der er hård og kornet indeni.

Ostegaffel

En ostegaffel er et lækkert stykke køkkentilbehør, som gør sig godt, når man skal servere både hårde og bløde oste til gæsterne. Derudover er ostegaflen også særdeles velegnet at bruge til at holde osten, når man skærer den ud, så man ikke sætter sine fingre på den, og heller ikke ødelægger osten med et forkert “redskab”.

Andre former for osteknive

På vores shop har vi et lækkert lille osteknive sæt, som kan klare det meste, og både kan bruges af begynderen og den mere øvede.

Men der findes mange flere forskellige slags osteknive, som har hver sin egenskab og fordele og ulemper. Du kommer langt med et lille osteknive sæt, men har du ét specifikt formål, eller én specifik ost som du vil have en kniv til, så kan det være, du skal kigge efter én af de mange andre typer mere specielle osteknive.

Video guide

Vi har her fundet en god video på youtube om hvordan bruger man osteknive:

Har du ikke læst nok om osteknive her, kan du finde flere gode tips og knive her: http://www.johneatscheese.com/blog/2016/05/31/cheese-knives/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *